(recept
si oblíbilo 15 návštěvníků)
Kváskový chléb z domací pekárny

Potřebné ingredience
400 ml žitného kvasu 200-250 ml vlažné vody -podle konzistence kvásku 2-3 lžičky soli1 lžička kmínu250 g hladké mouky250 g chlebové pšeničné mouky 10 g kvasnic -sušených tak 1.5 lžíčky
Postup přípravy
Do pekárny vložím ,kvas spolu s vodou ,vody dávám nejdříve méně ,později při míchání vodu přilévám podle potřeby ,vložíme mouku,do jednoho rohu nádoby sůl,do druhého kmín,do prosřed dám kvasnice a nasypu na kvasnice špetku cukru.Chlebík peču buť program chleb ,kůrka střední, nebo si těsto v pekárně jenom spracuji a dám kynout do ošatky a pak peču v troubě.
Tento chléb je díky kvasu ,opravdu skoro jako z obchodu .Pokud přidáte místo 300 g mouky ,200 g chlebové mouky + 50g pšeniřné celozrné mouky tak chlebík bude také vynikající .
Pokud by jste se chtěli na něco zeptat ohledně výroby kvásku ,tak se ptejte .
Tento chléb je díky kvasu ,opravdu skoro jako z obchodu .Pokud přidáte místo 300 g mouky ,200 g chlebové mouky + 50g pšeniřné celozrné mouky tak chlebík bude také vynikající .
Pokud by jste se chtěli na něco zeptat ohledně výroby kvásku ,tak se ptejte .

těsto připravené na kynutí v ošatce
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Paluna
(upraveno)
24. 5. 2016, 20:36



nahlásit

radkaaa
(upraveno)
30. 1. 2009, 20:41
Dnes jsem upekla chlebík dle Vašeho receptu. Manžel říká, že již jiný chléb nechce
..... je opravdu výborný.
Dala jsem čerstvých kvasnic je asi 1/5 kostky, říkala jsem si,že by to mělo vykynout jen díky kvásku a povedlo se. Nemám ošatku, tak jsem nechala kynout jen na plechu............. Díky za recept



nahlásit
Carcooolka
(upraveno)
22. 11. 2008, 22:56
Blanko, dá se použít i koupený kvásek nebo je lepší si udělat vlastní?
nahlásit

nula
(upraveno)
16. 3. 2008, 10:04
Tak jsem si nechala poslat z pekárny kvásek a včera zkusila chlebík. Nepovedlo se
. Nevykynulo mi to a výsledek byl příšerně kyselý malý chlebík
Někde dělám chybu, asi s tím kváskem - třeba se ještě musel nějak namíchat , aby nebyl tak silný
Snad se to taky naučím




nahlásit

Bubáková
(upraveno)
16. 3. 2008, 13:16
@nula
Jindro tak to je mi, líto,možná byl kvásek opravdu příliš zralí a jeho kyselost byla natolik silná ,že stačilo kvásku méně,kvas zakoupený v pekárně se dokrmuje i 10x a je tedy více uleželí .

nahlásit

nula
(upraveno)
17. 3. 2008, 14:23
@Bubáková
Tak teď sem se opět podívala na recept a už asi vidím moji chybu
místo 400ml kvásku jsem dala 400g
No to jsem tedy trdlo



nahlásit

Bubáková
(upraveno)
17. 3. 2008, 18:28
@nula
Jindro nejste trdlo ,to se stane .....příště se chlebík jistě povede



nahlásit

sulipupi
(upraveno)
10. 3. 2008, 19:48
tak dnes jsem upekla chlebík, rozdělala jsem si sušený kvásek a byl moooooc dobrý, přidala jen trošku droždí a v ošatce krásné vykynul




nahlásit

Bubáková
(upraveno)
11. 3. 2008, 13:23
@sulipupi
Leni, tak to jsme moooc ráda že se vše podařila hlavně ,že chutnalo






nahlásit

sulipupi
(upraveno)
9. 3. 2008, 10:47
prosím, z té ošatky ten chlebík na plech vyklopíte, nebo opatrně vyjmete a přenesete

nahlásit

Bubáková
(upraveno)
9. 3. 2008, 11:53
@sulipupi
opatrně vyklopím ,ale opravdu opatrně ,pak spodní okraje chleba zahrnu dovnitř a nechám chviličku ještě kynnout

nahlásit

sulipupi
(upraveno)
9. 3. 2008, 12:35
@Bubáková
díky, až bude hotov, napíši

nahlásit

šutynka
(upraveno)
8. 3. 2008, 18:35












nahlásit

Bubáková
(upraveno)
8. 3. 2008, 19:15
@šutynka
Marcelko to jsem strašně ráda ,že se vše podařilo a hlavně chutná ...zachvíli budete mít vyrobu kvásku v malíku a nebudete ani odměřovat suroviny ...tak jak to dělam já, už nic nevážím neodměřuji ,prostě se jenom řídím tím ,že kvásek by měl být jako lívancové těsto ...tak přeji hodně zdaru v dalším pečení





nahlásit

šutynka
(upraveno)
8. 3. 2008, 9:58
Blani,tak dělám ten chleba
nevydržela jsem to a vykrmila kvásek jenom jednou,pak písnu jak chutnal,ale už teď mám pocit,že se mi nevejde do pekárny.
Jenom nevím s tím těstem,přisypávala jsem mouku a při druhém míchání mi těsto zase jakoby zřídlo tak jsem ještě přisypala.Je to tím kváskem?Že to těsto není tak tuhé jako jenom u droždí?




nahlásit

Bubáková
(upraveno)
8. 3. 2008, 11:04
@šutynka
těsto na tento chleb má řidčí konzistencui záleží také na mouce a na konzistenci kváksu ,můžete mít o malinko řidčí kvásek než třeba já a už je to na těstě znát ,příště radši nejde do pekárny jenom kvásek spolu s moukou a pak teprve přilívejte vodu podle potřeby
tak jak je to psané v receptu ,pokud chleba hodně kyne tak vypnu program a rovnou dám program pečení .



nahlásit
pianista
(upraveno)
5. 3. 2008, 19:24
Dobry den, prosim muzete mi sdelit tajemstvi ,jak se dela zitny kvasek? Dekuji, E. Synkova
nahlásit

Bubáková
(upraveno)
6. 3. 2008, 13:54
@pianista
Napíšu recept do svého alba

nahlásit

dolik76
(upraveno)
4. 3. 2008, 23:01
Chlebík je krásný
já dělám taky kváskový s troškou kvasnic,urychlí to kynutí a všechny mám krásně nakynuté a mňam
.









nahlásit

Bubáková
(upraveno)
5. 3. 2008, 19:13
@dolik76
Kváskový je nejlepší ,děkuji za pochvalu




nahlásit

bursa
(upraveno)
23. 2. 2008, 15:30
Prosím....kde seženu žitný kvas?
Díky!

nahlásit

Bubáková
(upraveno)
24. 2. 2008, 12:12
@bursa
Ano jak píše Libuška ,bu´t si můžete kvas koupit sušený, ale s ním nemám zkušenost ,nebo si vy robit podle receptu na dámě .Odkaz níže


nahlásit

libuseja
(upraveno)
23. 2. 2008, 21:41
@bursa
žitný kvásek si můžete udělat http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483 Dle receptu z Dámy ho mám už třetí týden a chléb s kváskem je opravdu lepší. Dělám podobný recept jako tady uveřejněný, jen dávám kvásku jen cca 300ml a droždí jen 3/4 čl
nahlásit

jája03
(upraveno)
23. 2. 2008, 15:26
Tak dnes jsem upekla Váš chlebík a je absolutně vynikající
. Opravdu jako z obchodu. Prostě nemá chybu.
Droždí jsem dala sušené a krásně vykynul, byla ho plná pekárna.


nahlásit

Bubáková
(upraveno)
24. 2. 2008, 12:10
@jája03
Tak to jserm moooc ráda že chutnal ...příště ještě skuste ubrat chlebovou mouku a místo toho přidat celozrnou pšeničnou a to je taky mňamka ...






nahlásit
Silča
(upraveno)
22. 2. 2008, 16:23
Prosííííím o pomoc. Vždycky se mě chleba v troubě rozjede a popraská, mám ho příliš řídký??? Už jsem vyzkoušela několik receptů a mám stále stejný problém. Ach jo.
nahlásit

Bubáková
(upraveno)
22. 2. 2008, 19:10
@Silča
tak podle tohoto receptu mi chleba taky vždy popraská ,příště můžete vyzkoušet dát trošku méně vody ,těsto ale bude tuší a bude déle kynout


nahlásit

libuseja
(upraveno)
20. 2. 2008, 18:09
Není v toto chlebu moc droždí? Pokud dám 400ml kvasu přijde mi ho zbytečně moc! Nehledě na to, že v chlebu je jen pšeničná mouka, musí kynout nádherně!
nahlásit

Bubáková
(upraveno)
21. 2. 2008, 9:56
@libuseja
Je to žitný kvas ,takže chléb pak obsahuje žitnou i pšeničnou mouku,kvasnic dávám opravdu těch 10 g ,nemusím tak čekat na vykynutí dlouho,tento recept by šel i bez kvasnic,můžete pak chleba nechat kynout přes noc ...chlebík pomocí kvasnic mám vykynutý do cca 1 hodiny...někdy nechávám i déle ,chleba je pak nadýchanější ...když budete nechávat kynout chleb v pekárně s kvasnicemi ,tak radši chléb hlídejte .....bez kvasnic by to mělo být v pohodě

nahlásit
aha121
(upraveno)
20. 2. 2008, 13:59
Chlebík vypadá nádherně, ale já mám bohužel několik špatných zkušeností s kváskovým chlebem - mám jich teda dost i dobrých, ale zdůraznila bych, že tento chléb nekyne jako klasický chléb či jiné těsto s kvasnicemi, ale MNOHEM MNOHEM déle, klidně i 7 hodin. Myslela jsem naposledy, že když přidám kvasnice, tak se to urychlí (naposledy jsem tak dopadla v sobotu), ale bohužel, vyšel mi z toho brousek jako hrom
Ale chuťově výborný, taky se snědl.


nahlásit

Bubáková
(upraveno)
20. 2. 2008, 14:02
@aha121
Leni to je zvláštní já právě přidávám také kvasnice pro urychlení ,ale čerstvé ne sušené a už jsem ho dělal třikrát a vše okkk.....vím tedy že pravý chlév z kvásku je bez kvasnic ....většinou se nechá kynout přes noc...chci ho také vyzkoušet ..ale až budu mít čas ,tento nechávám kynout tak dvě hodinky v zavřené nezapnuté troubě

nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
20. 2. 2008, 11:22
Vypadá moc hezky, vyzkouším. Kvas doma mám. A ze záporných komentářů si nic nedělejte

nahlásit

Bubáková
(upraveno)
20. 2. 2008, 11:24
@
Děkuji Helenko...vyzkoušejte je fakt výborný ..a pomocí kvasnic je to rychlovka


nahlásit
Michaella1
(upraveno)
19. 2. 2008, 23:13
Originál kváskový chlieb je bez kvasníc!!!

nahlásit

Bubáková
(upraveno)
20. 2. 2008, 11:03
@Michaella1
Já také nepíšu ,že je to originální kváskový chléb...jinak vám moc děkuji za záporný komentář ,těšila jsem se na hezčí komentáře ...tady na MMB se nedivím už ničemu



nahlásit

Vlasta V.
(upraveno)
20. 2. 2008, 12:28
@Bubáková
Blani,nic si z toho nedělejte,ona se vždy najde nejaká rejpalka
,ale chlebík vypadá skvěle a ještě líp musí chutnat


nahlásit

Bubáková
(upraveno)
20. 2. 2008, 13:03
@Vlasta V.
Díky za útěchu


nahlásit